Znojenje

Vodič kroz ojed kod beba: vrste, uzroci i lečenje

Saznajte šta raditi kada se pojavi ojed kod beba. Upoznajte dobro zašto do njega dolazi i probajte da ga sprečite savetima koji slede.

Šta je ojed kod beba?

Ojed je upaljena, crvena promena na koži bebe nastala usled dejstva raznih spoljašnjih faktora. On peče, stvara bol i izaziva nervozu kod bebe. Ako se ne leči, onda može i da se zakomplikuje i proširi.

Iako se javlja i kod odraslih, češći je kod beba, jer je dečija koža osetljivija i mnogo tanja i još nije u potpunosti razvila svoju zaštitnu ulogu. Osim toga, tu su i one specifične situacije vezane za malu decu, a tu pre svega mislimo na nošenje pelena i kontakt kože sa njenim sadržajem koji može da stvori iritaciju i ojed.

calamina krema za ojed kod beba

Ne čekajte da se problem zaleči sam, nego pomozite koži vaše bebe da se izbori sa tim. Zato nastavite sa čitanjem kako biste prepoznali problem i reagovali na vreme.

Simptomi ojeda – prepoznajte problem da biste ga rešili!

Ako se pitate kako izgleda ojed kod beba, reći ćemo ovo: teško da ćete moći da pogrešite i kada vidite, odmah ćete znati o čemu se radi.

No, evo koji su simptomi ojeda:
· crvena upaljena koža na mestu iritacije
· plikovi ispunjeni tečnošću
· koža je iritirana, boli i peče
· ljuštenje površinskog sloja kože i stvaranje ranica ili ogoljenih površina

Svemu tome može se dodati neraspoloženje i nervoza deteta, što je i razumljivo.

Vrste ojeda kod beba

U zavisnosti od uzroka i mesta gde se javlja, ojed se može drugačije ispoljavati. Negde će biti prisutno samo crvenilo i koža će biti suva, negde će biti vlažna i iziritirana.

Najčešće vrste su:

Ojed kod beba od pelena

Kao što sam naziv kaže, ova vrsta ojeda na koži nastaje u pelenskoj regiji, a uzrok mogu biti same pelene ili pak njihov sadržaj koji je predugo bio u kontaktu sa kožom. Naziva se još i pelenski dermatitis ili pelenski osip.

ojed od pelena

Nekoliko je razloga zašto nastaje ojed od pelena kod beba

  • Može se desiti da je sastav samih pelena takav da bebi izaziva ojed i iritaciju. Većina jednokratnih pelena ima površinski sloj koji je u kontaktu sa bebinom kožom i upijajući sloj ispod njega – obično je to neka gelirajuća supstanca. Pored toga što se vode polemike oko toga da li je i koliko toksičnih materija u jednoj jednokratnoj peleni koje mogu uticati na zdravlje, neki od ovih sastojaka mogu biti iriatansi i izazvati ojed na bebinoj koži.
  • Platnene pelene ne moraju nužno da budu bolji izbor. One slabije upijaju i ne odvlače vlagu od površine bebine kože, pa stalno stvaraju vlažu sredinu. To je idealno za razvoj bakterija, gljivica i stvaranje ojeda.
  • Sadržaj pelene može biti uzrok problema. Koje god pelene da su u pitanju, redovno ih treba menjati. Kada je bebina koža predugo u kontaktu sa fekalijama, one nagrizaju kožu deteta i – eto ojeda. Pri tom, pelene stvaraju mračnu i vlažnu sredinu bez mnogo vazduha i samim tim povećavaju rizik od nastanka promena na koži. Najčešće je u pitanju ojed guze kod beba.
  • Naposletku, ojed od trenja se može javiti u pelenskoj regiji. Obično su ivce pelene te koje su grube prema koži pa naprave iritaciju.

Gljivični ojed kod beba

Pored toga što u pelenskoj regiji ojed može nastati kao neka vrsta iritacije izazvane spoljašnjim faktorima, uzrok problema mogu biti i gljivice. Kada su bebe u pitanju najčešće je u pitanju kandida (Candida albicans).

Gljivice su, kao i bakterije, sastvavni deo mikrobioma naše kože i dok ih ima u normalnim količinama one ne prave problem. Takođe, nalaze se i u našim crevima.

Dobre bakterije sprečavaju prekomerno širenje gljivica. Kada se one namnože preterano, onda nastaju promene na koži. Kod odraslih su recimo učestale gljivice na nogama i noktima i ono što je simptomatično za njih jeste neprijatan miris stopala.

Znojenje nogu i vlažna sredina igraju tu bitnu ulogu u njihovoj pojavi.

Kod beba se gljivični ojed najčešće javlja u pelenskoj regiji.

Već smo pomenuli da tome može da pogoduje vlažna i mračna sredina. No, poremećaj u ravnoteži mikrobioma može izazvati i upotreba antibiotika. Usled terapije antibiotikom kod deteta, dolazi do smanjenja loših, ali i onih dobrih bakterija u crevima koje sprečavaju pekomeran rast kandide. Stolica tada često bude ta koja je problematična, u njoj ima kandide koja pri izlasku sa stolicom iritira kožu, a to se manifestuje kao ojed oko anusa.

Ojed kod beba devojčica se može pojaviti u ovom slučaju i na genitalijama, dok kod dečaka bude prisutan na kožici koja prekriva glavić. Takođe se može u nekim slučajevima javiti i beli iscedak iz vagine kod devojčica – što je znak da nije u pitanju običan ojed od pelena.

Kako prepoznati razliku?

Postoje neke razlike u odnosu na običan pelenski ojed izazvan iritacijom i ovaj izazvan gljivicama. Kada su gljivice uzrok:

  •  koža je crvenija, mogu se javiti i bele lezije na plikovima
  •  ojed se može javiti na nekoliko mesta (usled širenja infekcije, jer gljivica je zarazna) , dok iritacija od pelena bude uglavnom lokalizovana na jednom mestu.
  • ojed je upornijii dugotrajniji,ne prolazi od običnih krema namenjenih zaceljivanju kože, nego zahteva antigljivični preparat.

Impetigo

U pitanju je bakterijska infekcija koja stvara crvene tačkice na koži, plikove i iritacije i svojevrsnu vrstu ojeda. U ovom slučaju uzročnik su bakterije iz roda streptokoka i stafilokoka. Ovakvi ojedi kože češći su kod starije dece ( 2-5 godina) nego kod beba, ali ih treba imati u vidu.

Impetigo je zarazan, bakterije se prenose, pa treba jako voditi računa prilikom tretmana da se ne bolest ne proširi. Leto, toplo vreme i vlažna sredina pogoduju razmnožavanju bakterija i širenju impetiga.

Koža beba je osetljiva pa nije ni čudo što ovo nije jedini oblik kožnih promena koje se javljaju.

Evo još jedne veoma česte…

Ojed od znoja kod beba

Prekomerno znojenje bebe može ostaviti tragove na njenoj koži. Ovakav ojed poznat je i pod nazivom miliaria. Javlja se u obliku osipa od znoja, ali ako se ne poradi na sprečavanju, može doći i do ojeda kože. Nastaje usled prekomernog izlaganja bebe toploti (pretopljavanje odećom ili pregrevanjem prostorije u kojoj dete boravi). Nedovoljno razvijene znojne žlezde ne postižu da izbace znoj i on ostaje zarobljen pod kožom. Usled toga nastaje crveni osip i sitni plikovi.

Perianalni dermatitis – ojed oko anusa kod beba

Ovaj oblik ojeda obično je posledica stolice i njenog sastava koji je alkalniji nego što treba. Ovo se češće javlja kod beba koje su na formuli i kod dece koja su prešla na nemlečnu ishranu, pa je neka namirnica u stolici izazvala ovakvu reakciju.

Ojed na pregibima kod beba

Još jedno problematično mesto kada su ojedi kod dece u pitanju su pregibi. U njima se često nakuplja znoj pa opet imamo vlažnu sredinu pogodnu za razvoj mikroorganizama. Osim toga, u pregibima se nakuplja i prljavština, masnoća i višak kozmetičkih proizvoda i sve to zajedno može da stvori crvene ojede na koži deteta.

Ali ne samo to!

Pregibi su i mesta gde ima dosta trenja pa samo trljanje kože o kožu može da izazove ojede.

Gde se ovakvi problemi najčešće javljaju?

ojed kod bebe na preponama – može nastati usled trenja kože o kožu, kože o pelenu i usled znojenja i nakupljanja kozmetičkih proizvoda, vlažne sredine u peleni.

ojed na vratu kod beba – ojed ispod vrata može nastati od trenja kože o kožu ako je beba bucmastija. Dodatno tome mogu doprineti ostaci hrane tokom i nakon bebinog obroka. To može biti mleko kojim se dete hrani, ako halapljivo doji ili ako cucla na flašici ima prevelik otvor pa mleko curi iz flašice. U oba slučaja, mleko curi pravo na vrat i zaustavlja se u pregibima. Znojeje nije isključeno kao uzrok ojeda vrata, a i nošenje portikli ili ostaci nemlečne hrane mogu biti uzrok.

ojed ispod pazuha kod beba – još jedan problematičan pregib na bebinom telu. Ovde ojed može biti izazvan agresivnim sredstvima za kupanje, brisanje, ali i znojem, sintetičkom odećom koja nije dovoljno prozračna. Tako dolazi do znojenja tela, a u paketu sa njim može ići i ojed na tom velikom pregibu – ispod pazuha. Srećom, za razliku od odraslih, ovde bar nema prekomernog znojenja aksilarnog područja a ni neprijatnog mirisa znoja ispod pazuha.

Ojed kod beba lečenje

Odgovor na pitanje: Kako lečiti ojed kod beba, zavisi pre svega od uzroka njegovog nastanka.

Prvo i osnovno je…

Krema za ojed kod beba

Ako je u pitanju iritacija izvazana znojem ili fizičkim trenjem, biće potrebne neke umirujuće kreme za ojed kod beba koje smanjuju crvenilo, donose olakšanje i ubrzavaju zaceljivanje kože. U ove svrhe najčešće se koriste kreme sa cink oksidom. No, neke kreme imaju i dodatne sastojke pa će pored umirivanja crvenila pružiti i pojačanu negu i ubrzanu regeneraciju kože.

Kao najbolja krema za ojed kod beba pokazala se Martiderm Calamina plus krema.

calamina krema za ojed kod beba

Ovaj preparat sadrži:
· 8% kalamina, sastojka koji ima izuzetno umirujuće dejstvo na kožu, smiruje svrab, peckanje i iritaciju
· 8% cink oksida koji deluje zaceljujuće na kožu i stvara na njoj zaštitini film koji štiti od spoljašnjih uticaja.
· Alantoin koji ima zaceljujuća i umirujuća svojstva
· Ektsrakt gotu kole koji ubrzava regeneraciju kože i proces njenog izlečenja.
Nanosi se 3-4 puta dnevno na izirtirano mesto: pelenska regija, pazuh, pregibi, mesta iziritirana znojem…

Lek za gljivice

Ukoliko je ojed na koži izazvan gljivičnom infekcijom, onda neće biti dovoljno pozabaviti se samo posledicama, nego i uzrokom. U ovom slučaju, lekar će prepisati neki lek protiv gljivica, a najčešće je to „Daktanol“ krem. Terapija ovom kremom treba da se sprovede do kraja – ne sme se prekinuti čim se vidi malo poboljšanje. Koristi se najmanje 7 dana, ali po savetu lekara i više.

Krema se nanosi po uputstvu na izirtiranu regiju – ne svaki put prilikom presvlačanja, jer ovo je ipak lek, a ne krema za negu.

Pored toga, bitno je da kupke budu blage i pH neutralne, a preporuka je i da se koristi krema sa cink oksidom, poput gore pomenute Martiderm Calamina plus kreme, za brže zaceljivanje.

Topikalni antibiotici

U slučaju da je kožna promena bakterijskog porekla, onda se pristupa lečenju antibioticma koji se nanose na iziritiranu regiju. U početku to može biti rastvor 2% eozina, a ako je infekcija napredovala, onda se daju jači antibiotici u kremi kao što su Enbecin, Hloramfenikol ili Gentamicin.

Naravno, da bi se utvrdilio da je baš ovo problem, treba posetiti lekara. Verovatno će se odraditi bris kože kako bi se identifikovao uzročnik, a ako se ustanovi da su u pitanju bakterije, daje se adekvatna terapija.

Antibiotike nikad ne treba koristiti na svoju ruku, čak ni ove koji su za topikalnu primenu.

Kortikosteroidne kreme za ojed kod beba

Ako je ojed na koži bebe nastao kao posledica uznapredovalog atopijskog dermatitisa, mogu se u krajnjem slučaju preporučiti kortikosteroidne kreme. One se koriste samo po preporuci lekara i ograničen vremenski period.

Hidratacija atopične kože je uprkos ovoj kremi i dalje jako bitna, pa neke hidrirajuće umirujuće kreme ili mleka za telo treba da budu dopuna tretmanu.

O kortikosteroidima kruže razne priče koje se odnose na njihovu štetnost. Svako neumereno i neodgovorno korišćenje svakako nije preporuka. Ipak, mnogi će roditelji radije probati sve druge varijante umesto toga, uključujući i prirodne lekove.

U nastavku saznajte koji mogu biti od koristi, a koji baš i ne.

Prirodni lek za ojed kod beba

Kada su prirodni lekovi u pitanju , naglasićemo da ne postoje za sve naučni dokazi koji potvrđuju njihovu korisnost. Na vama je da se pre upotrebe svakako posavetujete sa lekarom , pa tek onda koristite nešto od ovoga što sledi:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je masnoća prirodnog porekla (od ploda kokosa) koja ima antigljivična i antimikrobna svojstva te u tom smislu može biti dobro rešenje za smanjenje ojeda kod beba. Ipak, bolje je kao preventiva gljivičnog ojeda nego kao lek. Stvara finu barijeru na koži, pa štiti kožu od iritacije usled kontakta sa sadržajem pelena.

Maslinovo ulje

Još jedna prirodna masnoća ( poreklom od maslina) koja umiruje kožu, vlaži je i može da smanji neprijatnost, suvoću i zatezanje izazvane ojedom.

Kupke sa ovsenim pahuljicama

U ove svrhe koriste se specijalne kooidalne ovsene pauljice zbog svoje rastvorljivosti u vodi, ali ako ih nemate, biće dovoljno da sameljete one obične u fini prah. Taj prah dodaje se u mlaku vodu u kojoj se beba kupa, sve dok se ne dobije mlečno bela tečnost. Ovakva tečnost deluje umirujuće na kožu, pomaže da se ona brže zaceli i duže je održava vlažnom. Zato je ekstrakt ovsa sve češći sastojak kozmetke za bebe.

Jogurt

Namirnica puna probiotskih (dobrih) bakterija koja deluje tako što na koži ponovo uspostavlja zdravu strukturu mikrobioma. Hladi upaljenu kožu i deluje umirujuće. Ipak, nemojte ga baš koristiti kao kremu za pelensku regiju, jer ne stvara barijeru koja je potrebna. Na otvorenim delovima kože možete ga isprobati kao prvu pomoć.

Aloe vera gel

Poznat po svojim umirujućim svojstvima. Nanosi se u takom sloju na iritiranu kožu. Donosi osećaj olakšanja i smiruje crvenilo, ali ni on nije pogodan za stalno vlažnu sredinu koja vlada unutar pelene, jer nije dovoljno masan i ne stvara dovoljno dugotrajnu barijeru. Bolji je za površinske ojede.

Sušenje i provetravanje kože

Možda najjednostavniji način da se zaleči ojed kod beba, jeste dozvoliti koži da diše. Kada je pelenska regija u pitanju i ojed na guzi , to podrazumeva da pustite bebu neko vreme bez pelena kako bi koža stigla da se isuši – bez dodatnih slojeva krema, ulja i bez pelene koja ometa protok vazduha. Isto se odnosi i na pregibe gde se javlja ojed od znoja – dobro ih posušiti i obući bebu u prozračnu odeću koja omogućava koži da diše.

Šta NE koristiti za ojed kod beba?

Jabukovo sirće – iako se često preporučuje kao prirodni lek za sve i svašta, a posebno u situacijama gde se pojavljuju gljivice odnosno kandida kao uzročnik problema, u ovom slučaju nije dobra ideja. Kiselina može samo još više da nadraži već upaljenu bebinu kožu.

Talk – iako može da bude koristan, jer isušuje ovlaženu regiju, ne preporučuje za upotrebu kod beba, jer one mogu da udahnu sitne čestice pudera. Osim toga, sam mineral talk je čest predmet kritika kada je zdravstvena bezbednost u pitanju.

Kako sprečiti ojed kod beba?

Veoma je bitno da znate šta je uzrok ojeda kod beba, jer mnoge od njih možete jednostavno sprečiti.

· Kada je ojed od pelena u pitanju, potrebno je stvoriti suvlje uslove i sprečiti razmnožavanje mirkoorganizama. To znači redovno menjanje pelena, ne dozvoljavanje da beba predugo bude izložena fekalijama. Izbor pelena takođe može sprečiti ojed, onda kada se ustanovi da su one direktan uzrok problema.

· krema za pelensku regiju je način da se spreči problem ojeda izazvan kontaktom sa sadržajem pelene. Ona treba da je dovoljno masna kako bi stvorila adekvatnu zaštitnu barijeru na koži i sprečila dodir kože sa fekalijama.

calamina krema za ojed kod beba

· izbegavanje vlažnih maramica – one mogu da sadrže alkohol koji isušuje kožu , ali i druge sastojke koij iritiraju kožu i doprinose stvaranju ojeda. Umesto toga, bolje je koristiti obične vlažne pamučne krpe ili pelene (koje se nakon upotrebe operu). Takođe, poželjno je prosušiti bebinu kožu, pre uvijanja u pelenu.

· Redovna higijena je pola zdravlja, pa i u ovom slučaju. Na ovaj način uklanjaju se iritansi koji stvaraju ojed na koži. Ipak, bitno je i da kozmetika za kupanje bude blaga, prirodna i pH neutralna, bez veštačkih boja i mirisa kako ne bi bila uzrok problema, umesto da bude rešenje.

· Kada je ojed od znoja od beba u pitanju, prozračna odeća od prirodnih materijala je važna stavka. Umesto sintetičkih materijala birajte pamučne komade odeće u kojima koža može da diše i ne znoji se.

· Ne pretopljavajte bebu. Ako primećujete da se znoji i da joj je vrućina, raskomotite je. Vodite se ličnim osećajem toplote. Ako je vama pretoplo i bebi će biti. Nemojte da pregrevate prostoriju u kojoj se nalazite sa bebom.

· Kada su ojedi na pregibima u pitanju, sprečite ih mazanjem adekvatne kreme. Krema za pelensku regiju koja stvara barijeru može biti dobra i za ove regije, pa bebi uvek njome namažite mesta gde se koža pregiba (pazuh, unutrašnja strana lakta,pregib iza kolena, vrat

Kada se javiti lekaru zbog ojeda kod beba

Iako je ovo jedna neprijatna pojava koja će bebu činiti nervoznom, nije opasna i u većini slučajeva je prolazna. Umirujuće kreme na bazi cink oksida u najvećem broju slučajeva su dovoljne.

Ipak, postoje i situacije kada se stvari izmaknu kontroli.

Kada se javiti lekaru?

· kada se promena na koži brzo širi – možda nije ojed, nego neka alergija
· jak ojed kod beba, praćen ranicama koji preti da se inficira i pogorša
· kada ojed ne prolazi ni posle 7 dana, već se pogoršava
· ako se ojed širi i na druga područja, a nije lociaan samo na jednom mestu
· ako beba ima temperaturu, proliv, povraća ili ima neke druge prateće simtome netipične za običnu iritaciju kože

Gotovo da nema bebe koja bar jednom nije imala ojed i roditelja koji se bar jednom nije upoznao sa ovim problemom. Sada kada znate o čemu se radi, uradite sve da do njega ne dođe. Ako se i desi, znajte da nije ništa strašno i da ima rešenja.